Pražská aféra

Mám poměr s ženou středního věku. Alespoň takový dojem jsme dnes s mamkou budili v jedné pražské kavárně, kam kromě nás zavítali na oběd i francouzští turisté a starší manželská dvojice, jež z nás nemohla spustit oči, zvlášt pak ona postarší dobře oblečená dáma nám svým spikleneckým úsměvem dávala najevo svůj souhlasný postoj. Záměr byl však prvotně úplně jiný. Neuplynul ani týden, co naše borůvková skupina běhala s prospekty po Veletržním paláci, abychom do Prahy nezavítali znovu, tentokrát v rodinnější sestavě a se zcela nestudijními úmysly. Zařadili jsme se totiž do hodinové fronty táhnoucí se po nádvoří Pražského hradu, kde dnes byla poslední možnost shlédnout pohřební klenoty a jiné propriety císaře Rudolfa II., osoby tak významné pro Prahu, jak ji známe dnes. Nahlédli jsme tak do zákoutí Španělského sálu a jindy nepřístupné Rudolfovy galerie, kde krom vystavených exponátů padaly pojmy jako rodová degenerace, stihoman, incest nebo syfilis (jenž byl skutečně příčinou Rudolfovy smrti). Zážitek to byl zcela ojedinělý, už právě proto, že na půdu konferenční části Pražského hradu zřejmě už nikdy nevkročím. Další zastávkou pak byl kostel nejsvětějšího Salvátora, kde jsme netrpělivě a s nadšením očekávali příchod Tomáše Halíka, člověka známého kontroverzními výstupy (hlavně v očích církve) a moderním smýšlením. Jak už je však ověřeno, Murphyho zákony schválnosti fungují spolehlivě, a tak namísto Halíka dorazil někdo pro nás naprosto neznámý. Pravdou bylo, že mše byla natolik překvapivá, že jsme pochopili v čem spočívá popularita této farnosti.
Již tak výborný den završila procházka po nábřeží a nutností byla i nyní tradiční zastávka ve Starbucks, kde jsem se tentokrát prvně odhodlal pozřít "ohřátého" muffina. Byl vskutku vynikající!









 Tradiční kavárna pod hraden nabízí vskutku podmanivý interiér

 potrpíme si na výslovnost slova "capuccino"

 Tato neděle se dozajista vyznačovala dobrou viditelností  a romantickým výhledem na Petřín.


 Španělský palác, místo navěky spojené s prezidentskou volbou Václava Havla
 Miniaturní urna pro miniaturní mozek Rudolfa II.
 Punčochy coby součást pohřební výstroje zaujaly hlavně starší členky něžného pohlaví


 Rudolfova výstavní hrobka
 Pohřební klenoty z pozlacené mědi
 Fronty se stály jak na ostatky Rudolfa, tak poslední dny Romanovců.

Read more »

Nový prostor

Kvůli našemu budoucímu vzdělání, jsme se vydali na cestu do Prahy žluťáskem.
Bylo 9 a my seděli na svých místech. Jeli jsme ve 3, a to ve složení já, Ludvík a Baruška. Každého z nás zajímaly trochu jiné školy, takže jsme měli zaručené odpoledne plné prospektů a informací.
My s Ludvíkem máme velmi podobné touhy ohledně našeho vzdělání, takže jsme většinou chodili po stejných stanovištích. Baruška měla zájem o VŠE, a tak jsme se se strachem vzdálili a čekali někde v rohu.

Čekali jsme, že na výstavišti v Holešovicích budeme celé odpoledne, takže jsme si své zpáteční jízdenky rezervovali na 6 hodinu. To se však nestalo.
Gaudeamus (tak se celá akce jmenovala) byl velmi přeplněn lidmi, a už jen to, nás dost otrávilo. Byli jsme tam hodinu.. bylo to vyčerpávající a my na víc neměli odvahu, respektive jsme tam nechtěli čekat další hodinu na přednášku UK.
Otázka co s časem, byla vyřešená během pár minut. Jednoduše jsem si řekli : půjdeme do „bažetérie“ přečteme si prospekty a pak si zajdeme na kafe.
Tak se také stalo, jen s malou zacházkou, a to když Baruška řekla, že ještě nikdy nebyla na Karlově mostě, tak jsem se zděsili a usoudili, že je naše povinnost, tam Barču dostat.
Další zastávkou byl starbucks, kde jsme si dali kafe „mit nehmen“ a pádili na metro.
Tam nás zaskočila paní, která nabízela časopis „Nový prostor“ a už jen tou její intonací, nás úplně rozhodila. Dále jsme ještě viděli jakýsi rozhovor mezi ní a kolemjdoucím, kde pán něco pronesl a paní s „novým prostorem“ v rukách pravila : „a hodně štěstí všem, co mě slyší.“ Což jsme absolutně nepochopili, ale nový prostor, se stal heslem dne.
Šťastně jsme dojeli do Plzně a ještě zašli na chvilku do anděla.
Byl to skvělý den plný barvitých zážitku a ještě barvitějších prospektů z nejrůznějších univerzit




















a)

 b)
 c)
 d)
a, b, c, d Vladimír Skrepl - Žij svůj život 2011


 Jan Slovenšík -  Merda d' artista 2001



 Pavol Megyesi -Flowerplay 2004

























Read more »

Popular posts

Powered by Blogger.